Op 3 januari 2009 zag ’s werelds eerste cryptovaluta, de bitcoin, het levenslicht. Dit was ook het begin van de cryptomarkt, die nog erg jong is wanneer we deze met andere financiële markten vergelijken. Zo kunnen beleggers al sinds anno 1600 aandelen verhandelen.

Dat de cryptomarkt nog jong is, heeft natuurlijk zijn voordelen. Het in principe decentrale karakter van de blockchain zorgt ervoor dat gebruikers meer controle hebben. Maar de laatste jaren wordt duidelijk dat dit ook zijn nadelen kent. Er is namelijk nauwelijks regulering.

Beleggers zouden beter af zijn wanneer de cryptomarkt gereguleerd wordt. Regulering kan namelijk voor een betere consumentenbescherming zorgen. Aan de andere kant moet regulering de innovatie van deze jonge technologie niet in de weg zitten. Hoe vind je daarbij een goede balans?

Overheden hebben baat bij anti-witwasmaatregelen

Een deel van de cryptomarkt is natuurlijk wel gereguleerd. Het gaat hier met name over handelsplatforms zoals crypto exchanges en brokers. Zij zijn bijvoorbeeld verplicht de identiteit van gebruikers te controleren. Doen ze dat niet, dan kunnen ze een hoge boete verwachten.

Controle van de identiteit van klanten, wat het KYC-proces (Know Your Customer) wordt genoemd, is onderdeel van AML (Anti Money Laundering). Overheden willen geldstromen controleren om dubieuze transacties te onderscheppen en het witwassen van crimineel geld tegen te gaan.

Het zijn vooral de overheden zelf die veel baat bij deze vorm van regulering hebben. De individuele belegger plukt hier natuurlijk zelf niet de vruchten van, want die wordt nog steeds blootgesteld aan alle risico’s die bij cryptocurrencies horen.

Beleggers beter beschermen tegen fiasco’s zoals Terra en Celsius

De cryptowereld werd in 2022 opgeschrikt door een aantal flops bij bekende cryptoprojecten. Zo ging het cryptoplatform Terra ten onder, doordat het algoritme dat voor stabilisatie van de stablecoin TerraUSD moest zorgen, niet bestand bleek tegen speculatieve onrust. De waarde van stablecoin TerraUSD stortte in en miljarden dollars gingen in rook op.

Wie was de dupe? De belegger die vertrouwen had in Terra. Ook bij cryptobank Celsius werd het vertrouwen van gebruikers beschadigd. Hier konden klanten een rendement over hun cryptomunten verdienen door ze vast te zetten op het platform. Toen de liquiditeit daalde, bleek Celsius niet in staat om klanten hun tegoeden uit te betalen.

Wie geld steekt in cryptoprojecten, kan in dergelijke gevallen geen verhaal halen bij een regulerende overheidsinstantie. Daar ligt een groot verschil met bijvoorbeeld beleggen in aandelen, waar veel strengere regels gelden. Juist op dit punt kan regulering helpen, als er een regelgevend kader komt dat beleggers in cryptoprojecten beter beschermt.

Regulering van de cryptomarkt moet innovatie niet in de weg zitten

De blockchaintechnologie staat nog in de kinderschoenen. Er is daarom nog veel ontwikkeling nodig om de technologie sterker, veiliger en duurzamer te maken. Regulering moet de ontwikkeling van deze technologie en blockchainprojecten daarom niet in de weg zitten. Het reguleren van de markt lijkt daarom makkelijker gezegd dan gedaan.

Wanneer je zelf graag cryptocurrencies wilt kopen, kun je dat het beste doen op een veilig platform dat aan de Nederlandse wet- en regelgeving voldoet, zoals LiteBit. Bij deze Nederlandse crypto exchange, die volledig gereguleerd is, koop je meer dan 80 verschillende cryptocurrencies.